Τραυματισμοί ποδοκνημικής
ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΙ & ΔΙΑΣΤΡΕΜΜΑ
Η λέξη «διάστρεμμα» είναι αρχαία ελληνική, προερχόμενη από το ρήμα «διαστρέφω» (διά + στρέφω = διαστρεβλώνω, παραμορφώνω). Στην νεοελληνική καθομιλουμένη το «διάστρεμμα» αποκαλείται «στραμπούληγμα» ή «στραμπούλισμα»( ιταλικής ετυμολογίας από το strambare και strangolare) και λανθασμένα μεταφράζεται στα λεξικά ως «εξάρθρωση» (= βγάλσιμο).
Η αλματώδης αύξηση της συμμετοχής του πληθυσμού σε αθλητικές δραστηριότητες οδήγησε και στην αύξηση των αθλητικών κακώσεων. Οι συνδεσμικές κακώσεις της ποδοκνημικής αποτελούν την συχνότερη συνδεσμική κάκωση των αθλητών – αθλουμένων
Οι συνδεσμικές κακώσεις της ποδοκνημικής αφορούν είτε την έξω πλευρά είτε την έσω πλευρά.
Η έξω πλευρά της ποδοκνημικής τραυματίζεται με πολύ μεγαλύτερη συχνότητα απ' ότι η έσω πλευρά 15%.
Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι ρήξη των συνδέσμων της ποδοκνημικής παρουσιάζει διαβαθμίσεις. Έτσι έχουμε ρήξεις συνδέσμων 1ου Βαθμού, 2ου Βαθμού, 3ου Βαθμού και 4ου Βαθμού
ΚΑΤΑΓΜΑΤΑ
Σαν κάταγμα, αναφέρεται η λύση της συνεχείας (διάσπαση) ενός οστού, εξ αιτίας της επιδράσεως μιάς ισχυρής εξωτερικήςδύναμης.
Στους ηλικιωμένους, τα οστά των οποίων είναι πιο εύθραυστα, είναι δυνατό να συμβεί κάταγμα ακόμη και όταν η ασκούμενη εξωτερική δύναμη δεν είναι τόσο ισχυρή.
Το κάταγμα, παρουσιάζεται συνήθως στο σημείο του οστού που ασκήθηκε η εξωτερική δύναμη. Υπάρχει όμως περίπτωση, η δύναμη να μετραδοθεί σε ένα διπλανό οστούν και εκεί να εκδηλωθεί το κάταγμα. Για παράδειγμα, η πτώση κάποιου πάνω στο τεντωμένο του χέρι, μπορεί να προκαλέσει κάταγμα της κλείδας (οστούν του άνω θωρακικού τοιχώματος).
Επίσης, σε περίπτωση εξαρθρήματος όπου αλλάζει βίαια η γεωμετρία της αρθρώσεως, καθώς οι σύνδεσμοι εκτείνονται απότομα, μπορεί να προκαλέσουν απόσπαση οστικού τμήματος (κάταγμα), από οστούν στο οποίο προσφύονται.
Το κάταγμα συνοδεύεται από έντονο πόνο, ο οποίος πολλαπλασιάζεται σε κάθε προσπάθεια κίνησης.
Ακόμη και κατά την ελαφρά πίεση στο σημείο του κατάματος, ο πόνος πολλαπλασιάζεται. Υπάρχει τοπικό πρήξιμο και παραμόρφωση του μέλους.
Σε ορισμένα είδη καταγμάτων, όπως κάταγμα του αυχένα του μηριαίου οστού, παρατηρείται και έξω στροφή του ποδιού. Μερικές φορές, βοηθά η σύγκριση του τραυματισμένου μέλους που πιθανολογείται ότι έχει υποστεί κάταγμα, με το αντίστοιχο υγιές. Ένα κάταγμα δεν αποκλείεται να συνοδεύεται από μελάνιασμα.