ΝΕΑ

Η υψηλή χοληστερίνη είναι από τους μεγαλύτερους κινδύνους για την υγεία της καρδίας μας, δεν περιορίζεται όμως μόνο εκεί. Σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να επηρεάσει αρνητικά και τα πόδια μας και πρέπει να είμαστε σε θέση να αναγνωρίσουμε τα σημάδια.

Σίγουρα έχετε ακούσει για την περιφερική αρτηριακή νόσο, η οποία αφορά τη μείωση της ροής του αίματος στα αγγεία κάτω από την καρδιά, οδηγώντας έτσι στην ελλιπή μεταφορά οξυγόνου και απαραίτητων θρεπτικών συστατικών προς τα κάτω άκρα. Η βασικά αιτία της νόσου είναι η αθηροσκλήρωση, η οποία συντελείται από τη δημιουργία αθηρωματικής πλάκας στο εσωτερικό τοίχωμα των αρτηριών. Στη χώρα μας το ποσοστό πασχόντων είναι υψηλό, με τη συγκεκριμένη ασθένεια να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού και άλλων καρδιακών παθήσεων.

Ας εξετάσουμε τα σημάδια που θα σας βοηθήσουν να αναγνωρίσετε τη νόσο και να απευθυνθείτε έγκαιρα σε κάποιον ειδικό γιατρό.

Ενόχληση στα κάτω άκρα

Ο πόνος στα πόδια είναι ένα από το πιο συνηθισμένα συμπτώματα της νόσου. Λόγω της στένωσης των αρτηριών, δεν μπορεί να μεταφερθεί αρκετό αίμα στα πόδια, ώστε να δυσκολεύει οποιαδήποτε προσπάθεια να περπατήσουμε. Μερικοί αισθάνονται τα πόδια τους βαριά ή κουρασμένα, ενώ άλλοι νιώθουν κάψιμο που μπορεί να αφορά οποιοδήποτε μέρος του ποδιού, από τις γάμπες έως τους μηρούς, ενώ μπορεί να επηρεάζει το ένα ή και τα δύο πόδια. Ο συγκεκριμένος πόνος μπορεί να εμφανιστεί όταν καλύπτουμε συγκεκριμένες αποστάσεις, να ανακουφίζεται όταν ξεκουραζόμαστε και να επανέρχεται όταν διανύουμε ξανά την ίδια απόσταση.

Νυχτερινές κράμπες

Οι πάσχοντες από περιφερική αρτηριακή νόσο συχνά αισθάνονται κράμπες ή σπασμούς, συνήθως στις φτέρνες, τα δάχτυλα ή το μπροστινό μέρος του πέλματος. Ο πόνος περνάει μόνο όταν καθίσουμε σε μια καρέκλα.

Ανεξήγητες αλλαγές στο δέρμα και τα νύχια των ποδιών

Καθώς η ροή του αίματος στα πόδια δεν είναι φυσιολογική και δε λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, ίσως παρατηρήσετε πως οι τρίχες των ποδιών σας είναι λιγότερες από ό,τι πριν. Το δέρμα των ποδιών γίνεται πιο λεπτό και αποκτά γυαλάδα και τα νύχια των ποδιών μεγαλώνουν πιο αργά και είναι πιο παχιά.

Αυξομειώσεις στο χρώμα του δέρματος

Ένα από τα πρώτα σημάδια της νόσου είναι η αλλαγή στο χρώμα της επιδερμίδας στην περιοχή των ποδιών. Όταν λοιπόν κάποιος πάσχων από τη νόσο σηκώσει το πόδι του ψηλά, τότε αυτό ασπρίζει εξαιτίας της μειωμένης ροής αίματος, ενώ αν το αφήσει να «κρέμεται», τότε αυτό γίνεται κόκκινο, εξαιτίας της διεύρυνσης του όγκου των αιμοφόρων αγγείων. Σε

κάποιες περιπτώσεις μπορεί τα πόδια ή τα δάχτυλα να είναι μελανά, λόγω της μειωμένης κυκλοφορίας του αίματος.

Πληγές που δεν κλείνουν

Οι πάσχοντες που βρίσκονται σε προχωρημένη μορφή της νόσου, έχουν σημαντική πιθανότητα να εμφανίσουν πληγές στα πόδια, οι οποίες δε θεραπεύονται εύκολα και χρειάζονται άμεσα αγωγή γιατρού.

Τα έλκη αυτά μπορεί να είναι επίπονα για τον ασθενή.

Μούδιασμα στα πόδια

Εάν τυχόν νιώθετε συχνά τα πόδια σας μουδιασμένα ή αδύναμα σε κατάσταση ξεκούρασης, τότε μπορεί να αντιμετωπίζετε ένα σύμπτωμα της συγκεκριμένης νόσου. Βέβαια, είναι σημαντικό να παρατηρήσετε αν αυτό συμβαίνει όταν ξεκουράζεστε και όχι μόνο όταν περπατάτε, καθώς τότε αυξάνεται και η σοβαρότητα της νόσου.

Ατροφία στη γάμπα

Σε πιο προχωρημένο στάδιο της νόσου, ενδέχεται να αντιμετωπίζετε ατροφία ή/και μείωση στο μέγεθος του μυ της γάμπας. Αυτό οφείλεται στη μη επαρκή ροή του αίματος που οδηγεί σε μείωση του αριθμού των μυϊκών ινών.

Δεν υπάρχουν συμπτώματα

Βέβαια, να αναφερθεί εδώ πως δεν είναι απαραίτητο να εμφανίσετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα στα πόδια, αν πάσχετε από τη νόσο. Πολλοί ασθενείς δεν εμφανίζουν συμπτώματα, γι’ αυτό αν ανήκετε στις ομάδες υψηλού κινδύνου (καπνιστές, άνω των 50, πάσχοντες από διαβήτη, υψηλή χοληστερίνη ή αρτηριακή πίεση ή έχουν οικογενειακό ιστορικό εμφράγματος ή εγκεφαλικού), πρέπει να συμβουλεύεστε τον ειδικό και να κάνετε τις απαραίτητες εξετάσεις. Το προσωπικό του Κέντρου Ποδιού είναι σε θέση να εξετάσει οποιοδήποτε πρόβλημά σας και να προλάβει έγκαιρα μια δυσάρεστη για εσάς κατάσταση.