Πλατυποδία

Πρόκειται για την πάθηση του ποδιού όπου είτε υπάρχει κατάρρευση της ποδικής καμάρας με σύγχρονη βλαισότητα της πτέρνας είτε  η ποδική καμάρα είναι τόσο ελαττωμένη ώστε όταν στεκόμαστε στο εσωτερικό μέρος του ποδιού, αυτό να εφάπτεται σχεδόν με το έδαφος.
Τις περισσότερες φορές είναι κληρονομικής αιτιολογίας, αλλά μπορεί και να οφείλεται σε αδυναμία ή σε σύσπαση κάποιων μυών του ποδιού.Ποδολογία,Ποδιατρική,Ποδολόγος,Ποδίατρος,Podology,Podiatry,θεραπεία κάλλων, κάλλοι,πόδι

Αναφερόμενοι στην πολυσυζητημένη πάθηση της πλατυποδίας θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι όλα τα μικρά παιδιά έχουν χαμηλή καμάρα οπότε δεν χρειάζεται και θεραπεία. Όμως για τους ποδιάτρους χαμηλή καμάρα δεν είναι κριτήριο για μη φυσιολογικό πόδι αλλά η έντονη προς τα εσω κλίση της αστραγαλοσκαφοειδους αρθρώσεως, καθώς και οι υπερβολικές πελματιαίες πιέσεις κατά τη διάρκεια του πελματογραφήματος στο τεστ της Ανάλυσης της Βαδίσεως για το αν το πόδι είναι παθολογικό η πρόκειται να γίνει παθολογικό. Η διάγνωση γίνεται μετά από κλινική εξέταση από Ορθοπεδικό Ιατρό η Ποδιατρο, ακτινογραφικός έλεγχος αν είναι απαραίτητο για αποφυγή ακτινοβολίας σε περίπτωση που το κλινικό τεστ δεν είναι αρκετό και η εξέταση του πελματογραφηματος.

Το πελματογράφημα είναι μια εξέταση ανώδυνη, χωρίς ακτινοβολία και μας δείχνει πως περπατάμε και τις πιέσεις που παίρνουμε από το έδαφος μιας και είναι η βασική αιτία των προβλημάτων που έχουμε στα πόδια μας, στον αστράγαλο, στα γόνατα, στο ισχίο και στην μέση μας. Προβλήματα πιο μικρά όπως κάλοι στην πατούσα ή πιο δύσκολα όπως ασθενείς, με αρθρίτιδα στα πόδια ή στα γόνατα ή κατάγματα πτέρνας γίνονται επίσης αντιληπτά. Διάγνωση πλατυποδίας η ραιβοιοποδίας (Ψηλή καμάρα) επίσης είναι μια άλλη εφαρμογή της εξέτασης αυτής.

Βάσει του πελματογραφήματος και της κλινικής εξέτασης κάνουμε διάγνωση του προβλήματος που μας απασχολεί και συνιστούμε αντίστοιχη θεραπεία. Από το πελματογράφημα δίνονται ορθοτικές συνταγές (πάτοι) για την αντίστοιχη πάθηση. Επίσης μπορούμε να δούμε αν το πόδι  λειτουργεί μετά από εγχειρήσεις και πόσο επιτυχής ήταν η επέμβαση μας.

Ποδολογία,Ποδιατρική,Ποδολόγος,Ποδίατρος,Podology,Podiatry,θεραπεία κάλλων, κάλλοι,πόδιΠλατυποδία & Θεραπεία

 Τα δυο τρίτα των ποδιών με πλατυποδία δεν χρειάζονται θεραπεία και ούτε αναπτύσσουν κάποιου είδους παραμόρφωση. Επίσης είναι σημαντικό ότι η πλατυποδία άσχετα αν προκαλεί πόνο με τη μη σωστή τοποθέτηση των αξόνων των αρθρώσεων και κοκκάλων στη σωστή θέση, είναι μια από τις αιτιολογίες για Σκολίωση, Κύφωση, Λόρδωσηκαι άλλων παραμορφώσεων της σπονδυλικής στήλης, γονάτων και ισχίων. Όσον αφόρα την θεραπεία,  κλινικές έρευνες έδειξαν ότι Ορθοπεδικές συνταγές είναι το πρώτο είδος θεραπείας ή ειδικών υποδημάτων όπου  θεωρείται καλή αλλά και ξεπερασμένη μέθοδος εκτός από συγκεκριμένες περιπτώσεις.
 Θα πρέπει να τονισθεί ότι η επιτυχία της θεραπείας αυτής εξαρτάται από την εφαρμογή της στην κατάλληλη ηλικία όπως 1.5-5 χρονών όπου και γίνονται οι δραστικές αλλαγές στο πόδι. Είναι ενδεικτικό ότι το βάδισμα ενός παιδιού 4-5 χρονών είναι το ίδιο κινητικά με ενός ενήλικα. Μια τελευταία ευκαιρία μας δίνεται μεταξύ 9-14 όπου γίνεται η επόμενη σημαντική ανάπτυξη του σώματος μας με ειδική τεχνική. Πολλοί στηρίζονται σε νέες έρευνες και αμφισβητούν τη θεραπεία αυτή αλλά ξεχνάμε το βασικό πρόβλημα ότι αυτές οι έρευνες ασχολούνται με τη θεραπεία μετά τα 4 χρόνια όποτε και υπάρχει εσφαλμένη αντίληψη για τις ορθοπεδικές συνταγές.

 

f / kentropodiou

f / kentropodiou

Βρείτε μας στο facebook

kentropodiou facebook

Βρείτε μας στο Χάρτη

Κεντρικό κατάστημα Σόλωνος 100 - Αθήνα

googlemap solonos

 

 

Βρείτε μας στο Χάρτη

Υποκατάστημα Αργυροπούλου 9 - Κηφισιά

googlemap kifisia